fbpx

Kako izabrati agenciju za društvene mreže?

Community managerGlavna uloga agencija koje se bave društvenim mrežama je da postave i održavaju online kampanje neke tvrtke, usluge ili proizvoda na društvenim mrežama kao što je npr. Fan page na Facebooku. U Hrvatskoj se u zadnjih godinu dana specijaliziralo nekoliko tvrtki koje se bave zastupanjem klijenata na društvenim mrežama. Kako biti sigurni da smo odabrali najboljeg community managera za nas? Neka vam odgovore na pet pitanja koje predstavljamo dalje u članku i odluka će vam postati lakša. Odgovore agencije Dekoder možete pronaći u tekstovima objavljenim na ovome blogu.

Koji je vaš pristup upotrebi društvenih medija?
Svaka od agencija će imati svoj poseban pristup društvenim medijima. Za brandove je najbolji pragmatičan pristup jer će se tako postići privlačenje ljudi koji će vam donijeti najveći povrat investicije. Trebate potražiti agenciju koja njeguje ovaj pristup, ali istovremeno i postavlja izazove za vašu tvrtku i vaše ciljeve. Trebate agenciju koja će vam davati realne i praktične prijedloge koji će pridonijeti vašem poslovanju i pravilno koristiti vaše vrijeme, novce i resurse.

Zašto koristite društvene medije?
Agencija koja se bavi društvenim mrežama bi trebala biti prisutna na društvenim mrežama. Većina će imati i svoj blog, koristiti Twitter i imati fan page na Facebooku i drugim servisima. To je sasvim očekivano. Ono što ih trebate pitati je ne da li koriste te mreže već zašto ih koriste. Želite agenciju koja može razviti strategiju koja se temelji na određenim strateškim ciljevima. Ako agencija ne može opisati zašto koriste društvene medije i svoju strategiju onda vam to puno govori o njihovom strateškom planiranju.

Kako upotrijebiti društvene mreže da se dobije uključenost?
Ovo pitanje će vam dati uvid u funkcioniranje agencije za društvene medije. Društveni mediji i kako ih koristiti za promociju brandova nije zapravo pitanje tehnologije ili alata. Radi se o ljudima. O tome kako agencija radi s ljudima i online zajednicama jer je to puno važnije od tehnologije koju koriste ili ne koriste. Obratite pažnju na tehnike koje će agencija koristiti i iskustvo koje imaju u stvaranju online zajednica, pogledajte način na koji rade drugima.

Kako se mjeri ROI (return on investment)?
Ovo je pitanje koje trebate postaviti kako bi dobili uvid u kako agencija misli i kakav ima općeniti pristup društvenim medijima. Puno toga je rečeno o povratu uloženoga kada su društvene mreže u pitanju, a istina ovisi o tome što zapravo želite postići i koji su vaši ciljevi u upotrebi društvenih mreža. Ako vas zanima skupljanje informacija o novim klijentima/kupcima onda se mjeri jedan set informacija, ako želite povećati prodaju, onda se mjeri drugo. Nema jednostavnoga odgovora za mjerenje povrata investicije preko društvenih mreža i agencija bi vam trebala to objasniti i savjetovati vas po tom pitanju te preporučiti alate za mjerenje vaših konkretnih ciljeva.

Što je novo, što je sljedeće?
Svaka agencija koja se bavi društvenim medijima treba svojim klijentima pružiti vodstvo na tom području. Agencija bi trebala voditi vaše razmišljanje i ideje te poticati nove ideje i inspiracije, a sve to prateći kako rade druge industrije i drugi brandovi, ali i agencije. S obzirom da ste preko dana zauzeti svojim poslom, agencija ima također svoj full time job – društvene mreže. Očekujte da prate novosti, društvene i tehnološke te da vam daju izazove jer je to bitno za svaki napredak i konkurentnost.

Na web stranici Društvenimediji.com možete vidjeti neke od vodećih agencija u Hrvatskoj, Facebook fan stranice koje vode i koliko imaju članova. Ova stranica prati rast članstva, ali i količinu interakcije na Fan stranici. Imajte na umu da na ovoj stranici nisu zastupljene niti sve agencije niti sve Fan stranice onih agencija koje jesu prikazane. Ovo može poslužiti kao početni orijentir.

Reci svoje:

Leave a Reply