fbpx

Savjetovanje u (ne)plodnosti

Ponovo BFN? Svi oko tebe su trudni. Osim tebe. Čak i oni kojima to nije uopće bilo u planu. A vi planirate već pola godine i ništa? Bilo da si tek na početku putovanja prema trudnoći i biološkom djetetu ili si već iscrpljena pokušajima, možda da razmotriš dodatnu potporu? Ne moraš biti sama na tom putu, a pogotovo razmisli o savjetovanju ako se osjećaš depresivno, tjeskobno ili si toliko zaokupljena svojom (ne)plodnošću da si sve u svom životu podredila trakicama i TWW-u.

Svjedno ako se osjećaš da ne znaš od kuda bi krenula ili pak da ste “zapeli” i trebaš istražiti dalje mogućnosti ili čak ako samo trebaš podršku za dalje i analiziranje sjena, javi se. Mogla bi imati koristi od savjetovanja stručne osobe educirane u savjerovanju u (ne)plodnosti ako se prepoznaješ u nekom od znakova:

🔸trajni osjećaj tuge, krivnje ili bezvrijednosti
🔸društvena izolacija (a nije radi korone)
🔸gubitak interesa za uobičajene aktivnosti i odnose
🔸uznemirenost i/ili anksioznost
🔸promjene raspoloženja
🔸stalna zaokupljenost (ne)plodnošću
🔸bračni problemi i svađanja
🔸poteškoće s “planiranim” snošajem
🔸promjena u apetitu, težini ili obrascima spavanja
🔸beznadnost oko ostvarivanja trudnoće ili općenito

Neplodnost je medicinsko stanje koje dotiče sve aspekte tvog života. To može utjecati na tvoje odnose s drugima, pogled na život i kako se osjećaš o sebi. Kako ćeš se nositi s tim osjećajima ovisit će o tvojoj osobnosti i životnim iskustvima. Većina ljudi može imati koristi od podrške obitelji, prijatelja, medicinskog osoblja i stručnjaka za mentalno zdravlje, a posebno onih educiranih u ovoj temi. Kod pokušaja ostvarivanja trudnoće, od ovulacijski trakica i praćenja bazalne temperature pa do kada se razmatraju mogućnosti liječenja neplodnosti kao što su donacija sperme, jajašca ili embrija ili gestacijski nositelji, može biti posebno korisno dobiti pomoć savjetnika za plodnost. Javi se nekome tko te razumije i kome ne moraš “puno objašnjavati”. Savjetovanje u (ne)plodnosti je jedan odnos povjerenja i potpore gdje ćeš dobiti puno razumijevanja, podrške za svoj put, uz praktične savjete oko eventualnih nedoumica te nekoga s kim iz ciklusa u ciklus možeš podijeliti sve s čime se nosiš i tko će te osnažiti. S nadom da se nećemo družiti puno ciklusa, veselim se tvoj javljanju. Piši mi i dogovorimo termin već ovaj ciklus!

(Savjetovanje radi edukantica u psihoterapijskom pravcu Transakcijska analiza, posebno educirana za rad s osobama koje su na fertility putu. Radimo preko zooma, u terminu koji ti odgovara, a koji traje 50 minuta, cijenu termina i sva druga pitanja ću rado odgovoriti na e-mail info@dekoder.hr)

Reci svoje:

Leave a Reply