fbpx
otac

Odnos s roditeljima utječe na zdravlje djeteta u odrasloj dobi

Nekada se zdravlje pojedinca promatralo isključivo. Kao zasebnu stavku, najčešće određenu fizikalnim i fizičkim karakteristikama osobe. Onda se sve više počeo spominjati stres kao faktor utjecaja na zdravlje kod odraslih, ali i kod djece. A danas znamo kako postoji jako puno čimbenika koji utječu na zdravlje pojedinca pa tako i oni koji možda na prvi pogled i nisu u direktnoj korelaciji s osobom. Na primjer odnos s roditeljima utječe na zdravlje djeteta godinama pa i desetljećima kasnije.

Istraživanje sa sveučilišta Baylor je pokazalo kako odrastanje u domu u kojem dijete dobiva svu potrebnu ljubav i brigu donosi dobrobit za djetetovo zdravlje tijekom njegovog kasnijeg života. Suprotno, nedostatak topline kod roditelja ili prisutnost kroz zlostavljanje može nanijeti štetu djetetu, iako odrasta u materijalno zbrinutoj obitelji. Materijalna zbrinutost djeteta nisu garancija da je tom djetetu pružena sva moguća briga za njegovo zdravlje.

Na primjer ako je odnos djeteta i roditelja nasilan ili nedostatan jer djeca zanemaruju, obroci mogu biti manje usklađeni s potrebama djeteta. U toj obitelji općenito vjerojatno prehrana šteka i postoji veća vjerojatnost da će djeca jesti više slatkiša odnosno šećera te unositi previše masti kroz grickalice. Ponekad će čak to zamijeniti i pravi obrok. Rutine spavanja i aktivnog djela dana mogu biti narušene i sve skupa može sprječavati razvoj dijeteta te da razvije zdravi životni stil kroz zdrave navike koje će mu kasnije koristiti. Osim toga unos loših namirnica dok je dijete u razvoju svakako nije nešto što je poželjno, dugoročno gledano.

Važna roditeljska toplina

S druge strane pak, dobri odnosi roditelja i djece, ali u obiteljima s financijskim teškoćama također mogu voditi u negativan ishod. Roditelji s manjim primanjima često zahtijevaju poslušnost te ne potiču dijalog pa to može zahladiti odnose. Toplina roditeljskog odnosa prema djetetu se pokazala važnom. Naime, otkrivena je povezanost s čestim upalama u odrasloj dobi i djetinjstva u kojem nije bilo lijepih riječi i podrške tijekom odrastanja.

Nažalost nije sve stalo na običnim upalama pa je tako dokazano kako i neke bolesti poput raka, kardiovaskularnih oboljenja, bolesti endokrinog sustava, probavnih smetnji itd. su također u korelaciji s odnosom roditelja i odrastanjem djeteta u roditeljskom domu. Studija iz Časopisa Journal of Health and Social Behavior je pokazala kako nije dovoljna ekonomska stabilnost obitelji i pružanje materijalnih benefita djetetu tijekom odrastanja. Za zdravlje djeteta u djetinjsku kao i u odrasloj dobi puno važnija roditeljska toplina i povezanost s djetetom, kroz brigu i dijalog s djetetom, dokazalo je istraživanje.

Analiza se temeljila na podacima sakupljenima od 2 746 osoba te ponovo nakon 10 godina od 1 692 osobe starosti od 25 do 75 godina pa se može smatrati relevantnom. Znanost sve više pokazuje i dokazuje kako je važnost utjecaja „nevidljivih“ stvari kao što su odnosi, stres, relacije s drugima, vrlo velika. Nije sve u našim glavama, nego zaista postoji uzročno posljedična veza. U ovom slučaju je riječ o odnosu roditelja prema djetetu i zdravlju tog djeteta u odrasloj dobi, no zamislite koliko još postoji takvih primjera u našim životima o kojima možda ne razmišljamo.

I psihičko zdravlje pod utjecajem

Osim posljedica za fizičko zdravlje, neosporne su posljedice i za ono što često doživljavamo i krhkijim, psihičko zdravlje. Pogotovo kada su djeca u pitanju. Tako je istraživanje objavljeno u časopisu PLOS ONE pokazalo kako su tinejdžeri koji su odrastali u problematičnim obiteljima odnosno obiteljima s problematičnim odnosima imali više šanse za zlostavljanje u školi te za razvoj depresije. Depresija se pojavila jer je teen doba period kada dijete postaje osoba i želi se individualizirati.

Jedan od najvećih rizika za depresiju je neadekvatno stanje u obitelji kao što je loše roditeljstvo, nedostatak privrženosti, nedostatak roditeljske topline i ljubavi, psihičko ili fizičko zlostavljane u obitelji, financijski problemi ili gubitak člana obitelji. Ne trebamo biti previše pametan znanstvenik kako bismo zaključili da prijateljski odnosi i potpora unutar obitelji mogu pomoći djetetu koje je recimo u školi izvrgnuto zlostavljanju (eng. bullying). No ipak dobro je imate znanost na svojoj strani kada želimo naglasiti koliko je važna uloga roditelja na svim poljima dječjeg života. Važnost roditelja pa i odgovornost roditelja, nije samo u tome da djetetu pruži krov nad glavom, robu i školske knjige. Važnost roditelja i funkcionalne obitelji je dublja i veća. Odnosi unutar obitelji utječu direktno na zdravlje djece, kako fizičko tako i psihičko.

Veći problemi kod djevojaka

Problemi u obitelji čak teže padaju djevojčicama nego dječacima, kako je pokazalo istraživanje sveučilišta Illinois. Oni su čak uspjeli dokazati da djevojčicama koje su odrasle bez oca je kasnije kada su pokušale prestati pušiti to išlo puno teže nego onima odraslima u sređenim obiteljima. Utjecaj roditelja je iznimno velik i iznimno šarolik i vrijeme je da roditelji osvijeste jer izgleda da se bolesti i problematična stanja kod djece ne događaju jer eto, tako im je suđeno, nego jer je na to bilo utjecano. Možda je to i bilo davno, ali ipak dokazano se odražava na život odrasle osobe u segmentu koji je čovjeku najvažniji, a to je svakako upravo zdravlje.

Reci svoje:

Leave a Reply