fbpx

5 razloga zašto malim poduzetnicima ne uspijeva oglašavanje na Googleu

AdWordsVođenje oglasne kampanje na Googleu za male poduzetnike donosi mnoge izazove, osim pukog optimiziranja AdWordsa u osnovnom smislu. Mali poduzetnici imaju skroman budžet za oglašavanje, web stranice im često nisu optimizirane, a naravno, često niti nemaju dobar uvid u sve što Google AdWords je i kako funkcionira. Ako ste nekada pokušali sami staviti oglase na Google možda ste se i susreli s nekim od problema koje navodimo u ovom članku.

1. Kampanja s jednom grupom za sve ključne riječi

Postavljanje računa od početka znači kreiranje kampanja, oglasa, grupa i ključnih riječi i zahtjeva vrijeme i pažnju. Najčešće klijenti naprave jednu grupu s ključnim riječima i smatraju to dovoljnim za početak. S obzirom na to da je kod AdWordsa sve vezano uz relevantnost, ovakvim pristupom možete potrošiti puno novca, bespotrebno. Čak i ako ćete imati klikova na oglas, izostat će konverzije ako cjelokupnu ponudu ugurate u jednu grupu. Slobodno nas kontaktirajte da pogledamo.

2. Samo 100% relevantno je 100% relevantno

Znači važno je postaviti ključne riječi da budu relevantne za pretragu. Npr. ako ste urar i imate uslugu zamjene baterije u satu, nemojte napraviti oglas u kojem oglašavate svoju radnju. Napravite specifičan oglas za tu uslugu. Dakle oglas neće glasiti Urar Marko, Najpovoljnija i brza usluga u gradu nego Zamjena baterija u satu, Brzo i povoljno do nove baterije za sat. Uglavnom, shvaćate poantu, budite relevantni za ono što nudite. Napravite dvije grupe s različitim ključnim riječima kojima ćete pokriti upite za vaše usluge i proizvode i unaprijediti oglašavanje.

3. Oglašavanje limitirano budžetom

Tko je slagao kakvu Google kampanju jako dobro zna poruku Limited by the budget iliti limitirani ste budžetom iliti nemate dovoljno novaca da bi se vaš oglas danas više prikazao. Naime, ako ste za kampanju odredili 20 kuna dnevno u trenutku kad se taj novac potroši na klikove oglasi se više ne prikazuju sve do ponoći toga dana. Ovo se može popraviti smanjivanjem bida, ponude za klik. Naime, ako smanjite bid možda nećete biti prvi ili drugi prikazan oglas, no biti ćete prikazani i uštedjeti ćete na kliku. Dakle, biti na prvom mjestu nije toliko bitno koliko konverzija i ROI. Ako smanjite bid za 30 do 50 posto i dobijete nižu poziciju i CTR, manje ćete plaćati po kliku odnosno vaš budžet će duže trajati.

Pogledajmo primjer:

Limitirani budžetom Nelimitirani budžetom:
1,000 prikaza 4,000 prikaz
2.8 prosječna pozicija 5.6 prosječna pozicija
20 klikova 48 klikova
$2 po kliku $0.41 po kliku
2% CTR 1.2% CTR
$20 budžet $20 budžet
Kampanja se prestaje prikazivati oko 14 h Kampanja se prikazuje cijeli dan

 

Naravno, kako bi oglas bio zamijećen i na drugoj ili trećoj poziciji važna je relevantnost oglasa i wording oglasa, kreativni i značajni za upit oglasi su uvijek klikani i dobri za oglašavanje.

4. Upotreba Broad matcha kao jedine opcije

Ako samo koristite široko zadane ključne riječi, potrošit ćete više novaca nego što trebate. Mnogi mali poduzetnici niti ne znaju kako postoje različite vrste ključnih riječi koje se koriste. Standardna i zadana opcija je Broad match – široko podudaranje. To znači da će Google prikazivati vaš oglas za sve upite koji su imali vezani uz vaše ključne riječi. Npr. ključna riječ računi potaknuti će prikazivanje oglasa za upite poput: kako platiti račune, fiskalizacija, izdavanje računa, računanje zadataka, izračun položaja planeta itd. Pripazite na to koji upiti aktiviraju prikaz vašeg oglasa.

Jeste li čuli za negativne ključne riječi? Negativne ključne riječi imaju funkciju modificiranja prikaza našeg oglasa odnosno kažemo Googleu da ne prikazuje oglas za te riječi. Dakle ako oglašavamo stan koji prodajemo onda ćemo za negativne riječi izabrati najam jer ne želimo da se oglas prikazuje za upite vezane uz iznajmljivanje stanova.

5. Oglas nije atraktivan

Oglas mora uvijek sadržavati call to action – poziv na radnju: klikni, kupi, iskoristite, pogledaj, ostvari popust i slično. Na kreatoru oglasa je da u mali broj znakova ugura sve što je važno za vaš proizvod ili uslugu te ubaci CTA. Mali poduzetnici često pište nedovoljno jasne pa i gramatički neispravne oglase i time automatski utječu osim na atraktivnost oglasa na relevantnost odnosno poziciju. Uzmite vremena kada slažete oglas, napravite nekoliko varijanti pa nakon tjedan dana vidite koja prolazi najbolje.

Ovo su neki od savjete ako se odlučite sami postavljati svoje oglasu. Ukoliko biste radije to prepustili nekome s iksustvom, javite se, rado ćemo napraviti Google AdWords kampanju za vas! Cijena vođenja kampanje je pristupačna, a budžet određujete sami, uz naše savjetovanje. Po isteku mjeseca šaljemo vam opširan izvještaj o kampanji. Oglašavajte se i vi na Googleu i iskoristite najmoćniju tražilicu na svijetu u svoje prodajne svrhe.

Reci svoje:

Leave a Reply