fbpx

Imam super post na Facebooku, a nula lajkova i komentara

Komentari na FacebookuPokrenuli ste fan stranicu na Facebooku i informirali se o svim prednostima takve marketinške komunikacije. Sakupili ste zadovoljavajući broj fanova ili ste nekome platili da vam stvar postavi „na noge“. Znate kako je „sadržaj kralj“ pa ste dva dana osmišljavali tekst koji ćete svojim fanovima „postati“ na fejs u nadi da ćete ostvariti dobru interakciju i informirati ih o vašoj usluzi, proizvodu, akciji ili darivanju.

Jutros ste objavili post i kad ste se poslije ručka vratili provjeriti stanje, vidjeli ste da nema niti jedan like, share i bez ijednog je komentara! Ukupan broj ljudi koji ga je vidio je zanemariv  i vaš plan o uspješnom viralnom širenju vijesti je pao u vodu.

Što smo učinili krivo?
Prva misao vam je možda kako ste nešto učinili krivo, provjeravate jeste  li postali u vrijeme kada je najviše vaših fanova online, sve je u redu s time.. provjeravate jeste li dobro targetirali ljude kojima ste namijenili informaciju.. sve štima. I onda vam pogled bježi desno, na gumbić koji kaže Boost. I da, tu se krije odgovor. Niste učinili ništa krivo, Facebook je jednostavno odlučio kako je vrijeme uzeti još više novaca od dosadašnjeg ulaganja u oglase i promocije.

Facebook je (opet) promijenio algoritam
Završila je era „besplatnoga“ korištenja fan stranica za tvrtke za promociju i marketing na društvenoj mreži svih mreža. Ako želite da vaš super kul post vidi značajan broj vaših fanova od sada ćete vjerojatno morati češće koristiti promocije – boostanje postova. Facebook kaže kako je promjena algoritma nastala u želji da se korisnicima pruži kvalitetniji sadržaj i da na površinu timelinea isplivaju dobri tekstovi i postovi, a slike i zabavni dio padne u drugi plan, no u praksi smo primijetili da to baš i nije tako.

Slike ispred tekstova
Na Facebook stranici na kojoj isključivo postamo kvalitetne postove, tekstualne objave, reach iliti doseg objava postao je mizeran. Testovi s fotkama su pokazali da fotografije i dalje prolaze dobro i skupljaju značajan broj likeova i komentara kao i shareova. Dakle, Facebook, je l’ radi taj algoritam ili ne? Community manageri se tješe kako će ipak kvalitetan i čest sadržaj postati prioritet za pojavu u newsfeedovima, a dok se to ne dogodi, ostaje vam „boostati“ pokoju objavu.

Kako od minimalnih pet dolara za boost potrošiti samo dva
Nema smisla imati dobar post ako ga vidi tek mali broj ljudi. Minimalan iznos za promociju teksta je pet dolara, ali ništa vas ne sprječava da nakon potrošenih dva i dosegnutog određenog broja ljudi, tu promociju ne zaustavite i uštedite preostala tri dolara. Nakon tri dana, koliki je rok za promociju posta, Facebook će vam naplatiti samo potrošeno. Za male biznise ovo je tip&trick za preživljavanje nepovoljnoga razdoblja.

Spas u nagradnom natječaju
Dobra stvar je što ovaj algoritam dolazi u prosinačkom blagdanskom vremenu. Vjerojatno ste ionako planirali darivati fanove. Nagradni foto natječaj vam može pomoći povećati vidljivost stranice dok se algoritam malo ne ustabili i vrati se u podnošljive gabarite. Zato spojite ugodno s korisnim, darivajte fanove, promovirajte stranicu, skupljajte nove potencijalne klijente i iskoristite ovaj period kao prednost za veću vidljivost vašega viralnoga kreativnoga natječaja.

Naravno i dalje radite na kvaliteti sadraja i objava, redovno odgovarajte na upite, pratite svoje statistike i vodite fan stranicu na profesionalnome nivou. Ako ipak želite konkretnu pomoć oko toga, javite nam se sa svojim upitima, bez obaveze. Želimo vam vesele blagdane!

Reci svoje:

Leave a Reply