fbpx

Samo 10% vaših fanova zapravo vidi vaše postove – kako povećati vidljivost objava

Objava

Koliko je snaga word of moutha i društvene mreže Facebook velika ponovo je dokazao fenomen panike među vlasnicima fan stranica (pretežno onima koji sami rade community management) nakon saznanja da objave neke stranice vidi samo 10% fanova te stranice. Facebookom je počeo kružiti „status“ u kojem se fanove poziva na dodavanje fan page u Interest list jer jedino tako će moći vidjeti sve postove stranice. No je li baš tako?

Stanje s time „koliko će tko vidjeti postova neke fan stranice“ je malo više složeno od pukog dodavanja na listu ili lajkanja pagea. U principu hoće li neki fan vidjeti vaš post ovisi o tri faktora: Sklonosti (Affinity), Važnosti (Weight) i Životnosti (Time decay).

Sklonost se odnosi na to koliko često korisnik posjećuje vašu fan stranicu te koliko često je u interakciji s njom, znači komentira, lajka i sharea objave. Oni koji su više skloni vašoj fan stranici češće će dobivati vaše obavijesti u svome newsfeedu. Važnost je temeljena na tome koliko korisnika ukupno lajka, komentira i sharea vašu objavu.  Što više interakcije ostvari vaša objava ona postaje važnija te se više prikazuje u newsfeed. Životnost govori o tome kada je neki post objavljen, novije objavljeni postovi imaju prednost, stoga je dobro tempirati objave u za to pogodno vrijeme dana kada je više fanova online i konkurencija manja.

Iz svega navedenoga vidljivo je kako je interakcija zapravo ultimativna važnost na vašem fan pageu i ona će odrediti hoće li vaš post vidjeti  zaista 10-tak posto fanova (a i manje od kada je Facebook uveo opciju promocije postova) ili će ga vidjeti veći broj fanova te ultimativni cilj – hoće li objava postati viralna tako da ju vidi veći broj ljudi koji nisu vaši fanovi od onih koji jesu. Interakcija nije cilj sama po sebi, ona je posljedica. Cilj bi vam trebao biti kvalitetan sadržaj, zanimljiv, aktualan i pozivajući koji će vam zatim osigurati interakciju. Pitanje koje trebate postaviti sami sebi prije kreiranja sadržaja je: što bi naši fanovi voljeli podijeliti sa svojim prijateljima?

Uvjetno rečeno lakši, ali skuplji odnosno „ne besplatan“ način da vašu objavu vidi veliki broj fanova je koristiti opciju promocije posta – Promotions. Za minimalno 5 ili 10 dolara (ovisno o veličini fan stranice tj. broju fanova) možete osigurati vidljivost vašeg posta određenom većem postotku vaših fanova ili čak i prijateljima vaših fanova, no tada je cijena veća (od 30 dolara). Ovo je koristan alat ukoliko imate neku uslugu ili promociju za koju ste sigurni da će generirati dobar povrat samo ako informacija dođe do očiju fanova, tada „za šaku dolara“ možete dobiti dobar udio u newsfeedu vaših fanova.

Zato je zapravo nevažno što Facebook ima algoritam, EdgeRank, koji odlučuje koje objave će se kome prikazati i što je prosjek prikaza 10%, a važnije je imati dobar sadržaj. Vaši fanovi vas mogu dodati i na listu interesa, ali koliko njih će uopće imati volje to napraviti, znati to napraviti te na kraju krajeva sjetiti se kliknuti na listu interesa i proći sve te postove? Stoga je po našem mišljenju bolje energiju i vrijeme upotrijebiti za gore navedeno i uspjeh neće izostati. Kvalitetan sadržaj vodi do povećanja Važnosti i Sklonosti, a Životnost posta ćete pojačati tako da sadržaj plasirate u vrijeme kada je najviše vaših fanova online te kada konkurencija (fan stranice iz vaše branše za koje je isto vjerojatno da ih vaši fanovi prate) nije previše aktivna. Ovo možete postići nakon što provedete proučavanje ponašanja postova na vašoj stranici ili se javite za pomoć u community managementu na ovaj e-mail.

Savjet više: s obzirom da Facebook bilježi tko ima interakcije s vašom stranicom te im kasnije šalje vaše sadržaje, dobro je povremeno napraviti nagradni natječaj koji uvijek uspješno osigurava povećanje interakcije i broja fanova uopće. Uložite u promociju pomoću naše aplikacije za foto natječaj i osigurajte „povezivanje“ vaših fanova s vama.

Reci svoje:

Leave a Reply