fbpx

Stiže Timeline za poslovne fan stranice – 5 koraka za pripremu biznisa na promjene

counter

Odbrojavanje do Timelinea…

Nedavno je Facebook uveo Timeline za osobne profile, a sada su na radu i fan stranice. Iako je bilo puno govora o tome hoće li se ili neće dogoditi ova promjena te kada, čini se da je konačno poznat datum kada Facebook uvodi novost i za poslovne korisnike, a to je 29. veljače 2012. Datum je to koji vidimo svake četiri godine, a i dan kada Facebook održava svoju marketinšku konferenciju u New Yorkeu. Na dan pisanja ovoga članka do uvođenja Timelinea za fan stranice je ostalo 7 dana 22 sata i oko 40 minuta, kakvo je stanje sada možete pogledati na brojaču do lansiranja Facebook fan page Timelinea.

S obzirom da smo svjedoci kako je Timeline u osobne profile uveo pomutnje, važno je ovaj transfer poslovnih fan pageova shvatiti ozbiljno i pripremiti vaš fan page na promijene. Prisjetimo se samo kako su neki fan pageovi loše dočekali promjenu prelaska s http na secure, https protokol pa su i danas mnoge aplikacije nefunkcionalne, vizuali neprilagođeni mjerama pagea i slični neprofesionalni detalji na fan stranici koji uvelike ruše kredibilitet tih brandova/tvrtki. Ovaj tekst će vam skrenuti pozornost na stvari koje možete pripremiti iako se ne zna sa sigurnošću kako će Timeline za fan pageove uopće i izgledati.

Pripremite važne događaje za vašu tvrtku

Kako biste bili sigurni da je aktivnost na Timelineu vašeg pagea ispravno prikazana, razmislite o događajima koje želite istaknuti. Timeline dopušta povratak u prošlost vašeg branda ili tvrtke te stoga pruža mogućnost upisivanja događaja od ranije. Razmislite koji su to presudni momenti u radu vaše tvrtke koji su zanimljivi i koje biste željeli istaknuti na svome Timelineu. Napravite popis i imajte ga pri ruci kako biste pravovremeno mogli updatati Timeline. Popis neka sadrži datume, naslove za događanja, fotografiju koja ide uz događaj, video zapis i linkove koji mogu biti zanimljivi.

Provjerite tko su vaši administratori

Kako fan page raste tako je vjerojatno da se povećava i broj administratora. Također, novi administratori dolaze, stari zaposlenici odlaze, agencije prestaju upravljati vašim fan pageom i slično, a pristup fan pageu im ostaje. Pogledajte popis administratora i uklonite one s kojima više ne surađujete ili u koje nemate povjerenje. Ovo je važno jer Timeline daje veći uvid u poslovanje vaše tvrtke stoga je važno tko ima mogućnost objave na njemu. Također, gubi se dosadašnja linearnost kada bi novi post se pojavio na vrhu pa ste u slučaju zloporabe mogli reagirati i ukloniti neželjeni sadržaj, a sada na Timelineu administratori mogu ići u prošlost i dodavati događaje za neke prošle točke u vremenu, stoga želite svakako provjeriti tko ima tu mogućnost kako bi se poštedjeli možebitnih problema.

Konzultirajte se s community managerom

Ukoliko na vašem fan pageu koristite aplikacije ili posebne tabove, razgovarajte sa svojim community managerom ili osobom od koje naručujete navedeno oko toga kako spremno dočekati Timeline. Za sada se ne zna hoće li sadašnje aplikacije i tabovi uopće raditi te ako neće hoće li biti potrebne manje promjene ili veći zahvati, zato osigurajte podršku u trenutku kada dođe Timeline kako ne biste imali stranicu s tabovima koji ne rade ili kakvu aplikaciju koja se ne otvara ili ne funkcionira duže nego što je potrebno za preinake na svome pageu.

Izaberite naslovnu fotografiju

Po uzoru na osobne profile koji imaju na vrhu veliku fotografiju, pripremite fotografiju za svoj fan page, nešto što predstavlja vašu tvrtku ili brand u prilagođenom formatu. Nije loše napraviti potrebne vizuale i testirati ih na nekom osobnom profilu koji ima uključen Timeline kako biste odmah vidjeli je li sve u redu. Ovo biste zaista trebali imati odmah po prebacivanju na Timeline spremno, stoga nemojte reći da vas nismo upozorili već odskočite od konkurencije spremnim vizualima.

Pripremite objavu za fanove

Pripremite kraću objavu za fanove u kojoj ih obavještavate o Timeline promjenama koje su se dogodile na vašem fan pageu. Ovo se odnosi na specijalizirane tabove i appove, ali može biti i kao pozdravna poruka dobrodošlice na Timeline. Ako ste ubacili nove vizuale, možete pitati fanove što misle o novom izgledaju vašeg fan pegae, tekst imajte spreman, a po potrebi ga nadopunite konkretnim informacijama jednom kada se Timeline pojavi, no budite spremni to učiniti u prvom satu od uključena Timelinea. Vaši fanovi/kupci će znati to cijeniti. Ako niste sigurni što i kako učiniti, tu smo za vas, slobodno nam se obratite.

EDIT: Datum obavezne objave novih Timeline fan stranica je 30.3.2012. do kada je Facebook ostavio vremena vlasnicima stranica da ih prilagode. Nemojte čekati zadnji dan! Već danas možete prebaciti fan stranicu na novi izgled, budite među prvima i vaši fanovi će znati da brinete o svojoj stranici.

Reci svoje:

Leave a Reply