fbpx

Samo mijena stalna jest – i možda rad Facebook kolačića?

FacebookKaže glavni glumac u filmu Meet Joe Black kako su u životu samo dvije stvari sigurne: smrt i plaćanje poreza. Sada ovome možemo pridružiti i treću – promjene na Facebooku. Kako ove promjene utječu pa čak možemo reći i štete fan stranicama mikro i mini tvrtki?

Promjene na Facebooku donose korist dvjema grupama, programerima i velikim tvrtkama s velikim budgetima za oglašavanje. OpenGraph, omogućuje bolje prezentiranje korisnikovih aktivnosti te lakše praćenje aktivnosti prijatelja, a da bi to aplikacije mogle moraju konstantno sakupljati podatke o aktivnostima. Velike tvrtke mogu platiti oglašavanje na Facebooku ili zaposliti programere za izradu aplikacija na OpenGraph rješenju koje unosi više socijalizacije na naše Facebook zidove i omogućuje praćenje toga što nam prijatelji rade.

OpenGraph upravo to omogućuje, više informacija o prijateljima, lako dostupnih i to u realnom vremenu, dok vi akciju radite, već je procesuirana i odaslana interesentima. Razlika između davanja infoa aplikacijama prije i sada je u tome što OpenGraph omogućuje aplikaciji trajni pristup, zauvijek će joj ta informacija biti dostupna. Mnogo prašine je podigla informacija kako Facebookovi kolačići (eng. cookies) nastavljaju biti aktivni i nakon što se korisnik odlogira sa servisa. Primijetio je to Nik Cubrilovic koji je potaknuo Facebook da popravi ovaj ‘problem’. Nas je situacija sjetila na onu poznatu pjesmu grupe Eagles – Hotel California koja u svojoj konačnici kaže: „You can checkout any time you like, But you can never leave!“. Inače, najduže sesije na Facebooku imaju korisnici u Singaporeu i to od 38 minuta i 46 sekundi prosječno, no vratimo se promjenama koje se tiču fan stranica.

Velik broj manjih fan stranica računa na „prirodnu“ akviziciju fanova. To postižu potičući fanove na komentare i lajkanje, a sve u svrhu ne bi li njihovi prijatelji vidjeli takve akcije i došli na stranicu. Ovakav način širenja će postati gotovo nemoguć jer Facebook uvodi algoritme koji prezentiraju vijesti na newsfeedu korisnika na temelju tri kriterija; broja interakcija, učestalosti interakcije s tom osobom, vrsti postanog sadržaja i dodatno za aktivnije korisnike – osobni izbor. Iz ovoga je jasno da treba imati dobar sadržaj koji će potaknuti i postići što veću interakciju pa stoga treba njegovati odnos s korisnicima koji to omogućuju. To su česti komentatori, česti zagovaratelji branda, fanovi koji lajkaju sve vaše objave i sl. Dodatna stvar koja komplicira „prirodno širenje“ jest što je Facebook otvorio komentiranje na fan stranicama za sve, odnosno više nije potrebno biti fan neke stranice kako bi korisnik mogao komentirati i lajkati sadržaj. Svaka interakcija je dobra i poželjna, ali bilo bi lakše kada bi te osobe odmah postale i ostale fanovi stranice, zar ne?

No što se još može učiniti prije plaćanja oglasa, na  Facebooku? Ukoliko vaš posao omogućuje produkciju događaja okrenite se tome. Organizirajte neki event i iskoristite ga za širenje svijesti o brandu po Facebooku. Također, ukoliko posjedujete fizičku lokaciju obavezno kreirajte mjesto na Places i spojite sa svojim fan pageom te koristite za promocije. Svaki puta kada se osoba prijavi u „vaše mjesto“ to će pisati na profilu te osobe i newsfeedu. Razmislite i o drugim mrežama kao što su Foursquare za lokacijski branding, ali i o lokacijskim aplikacijama poput najnovije HotHot koju je na Weekend media festivalu predstavio T-HT. Aplikacije omogućuje besplatni unos vašeg poslovanja na određeno područje gdje će korisnici moći koristiti ponuđeni popust ili drugu pogodnost jednom kada se zateknu u „vašoj zoni“.

Možda će vam se vrijeme promjena na Facebooku učiniti kao pravi trenutak za jačanje prisutnosti na Twitteru no po nama za to još uvijek nije potrebno previše ulaganja. Naime, tvrtka Drap koja se bavi društvenim mrežama predstavila je svoje istraživanje u kojem je došla do podatka da Twitter koristi oko 4 000 hrvatskih korisnika, aktivnih na tjednoj bazi od ukupno otvorenih 19 050 profila. Nama se čini kako je to još uvijek vrlo zatvorena i mala grupa korisnika za koju će biti dovoljno prenositi sadržaj s druge mreže te odgovarati na eventualne upite. No ipak, ukoliko imate posao koji se odnosi na ciljanu grupu koja je uvijek u pokretu onda je Twitter za vas jer se često „tvita“ baš u pokretu, iz auta, s izleta, iz kina.. Možda imate coffee shop s kavom za van ili super praktične torbice za muškarce ili ste @mojbonbon koji dijeli free kartice za mobilni Internet – u tom slučaju Twitter će vam biti koristan jer su vaši korisnici skloniji brzom mikrobloganju.

Što kažete? Ne, niste se prevarili, pročitali ste negdje tijekom teksta kako su fan stranice otvorene za komentiranje svima, a ne samo fanovima. Paničarite? Kako sada zadržati fanove i još gore, kako privući nove? Strategije postoje, neke smo vam natuknuli i u ovome tekstu, no slobodno se javite i pomoći ćemo vam u ostvarenju željenih ciljeva, dekodirat ćemo vašu poruku do pravih ušiju, prstiju, očiju…

Reci svoje:

Leave a Reply