fbpx

Utječe li loš pravopis na uspjeh vaše Fan stranice?

Od kada je medija brzina je osobina koja je must have za sve donositelje vijesti i novosti do svojih konzumenata. Često puta u promptnoj reakciji stradaju pravopis i gramatika vijesti koja nam užurbano stiže. Od kada je društvenih mreža u ulozi medija, mogućnost ovakve pogreške je uvećana i olakšana. Osim toga, društvene mreže su mediji koje koriste i tvrtke koje nemaju veze s novinarstvom ili pismenošću.

No i pismenima promakne kakav tipfeler ili nelogična konstrukcija rečenice, a kako tek neće amaterima. O neposrednom odgovoru na upite da ne govorimo, tada se ne piše unaprijed osmišljen i pregledan tekst nego se tipka iz glave, a u glavi nekada nema velikih razlika između č i ć. Mogu li pravopisni kiksevi trajno narušiti ugled vaše recimo Fan stranice na Facebooku ili čak ugled branda kojega njome promovirate? Može. Ali srećom čitate ovaj tekst pa imate mogućnost takvo što spriječiti.

Ukoliko vam se dogodi povremena greška, to je u redu, no ukoliko su pogreške opetovane vrlo vjerojatno će biti primijećene i upamćene. Naravno da će svi razumjeti da ste htjeli napisati “Sljedeći utorak počinje prodaja novoga proizvoda”, a ne “Slijedeći utorak počinje prodaja novog proizvoda”, ali će ta greška dovesti u pitanje kredibilitet vaše firme i vašega proizvoda kao takvoga. Potrošači će se pitati “Hej kakvi su im tek proizvodi, ako ne znaju sročiti rečenicu” i povjerenje se gubi dok ste rekli Like! Zvuči pomalo drastično, ali na tržištu nema mjesta za nemar jer, budite uvjereni, konkurencija neće ponoviti vašu grešku.

Kako se ne dovesti u situaciju da na Fan stranici objavite status s hrpom grešaka te do vremena kada vam šef ukaže na greške ga više ne možete obrisati jer već imate 20 komentara i bilo bi ih šteta izgubiti? Provjera pravopisa – obavezno provjerite u Wordu ili Hašeku vaš pravopis. Ako niste sigurni oko uporabe neke riječi slobodno pitajte staroga prijatelja Googla ili još starijega, rječnik hrvatskoga jezika.

Naravno, ukoliko ne odgovarate na upit za pomoć u funkciji help deska vaše tvrtke već samo komentirate prekrasan sunčani dan, neformalni jezik je dozvoljen, čak i pisanje bez dijakritičkih znakova jer, što je sigurno je sigurno. I da, slobodno komentirajte ako nađete neke greške u ovome postu, rado ću ih ispraviti.

Reci svoje:

Leave a Reply