fbpx

Što se sve može s (lažnim) Facebook fanovima

lajkFacebook fanove na Fan stranicama se može kupiti, na prijevaru učiniti fanovima, razljutiti radi nepoštene konkurencije u nagradnim igrama i slično, barem ako je suditi sve glasnijim šaputanjima unutar krugova Facebook Fan page community managera. O čemu je točnije riječ?

Kupovina

Ne trebate biti vrsni znalac kako biste otvorili Google i utipkali najobičnije “buy Facebook fans” te dobili nekoliko stranica koji obavljaju trgovinu ovom novom vrstom robe. Tko bi ovo činio? Naša pretpostavka je da bi to činili brandovi koji su se kasnije ili naknadno uključili u Facebook i sada “pošto poto” moraju doći do fanova. To bi učinile i agencije za vođenje Fan stranica koje klijentu obećaju veliki broj fanova u kratkom vremenu. Postoje i specijalizirani webovi za online poslove na kojima stavite oglas “Kupujem 5000 fanova”, zadate parametre (iako ovo slabo koriste hrvatski “kupci”) poput moraju biti s područja Europe, moraju imati barem 10 prijatelja i barem četiri slike te čekate. Uskoro će se javiti Your man in India i napisati za koju cifru novaca i kroz koji period vam može to omogućiti. Tada izaberete najbolju ponudu i za red veličine nekoliko stotina dolara vi ste na konju. Ili ste na magarcu, a mislite da ste na konju, no o tome nešto kasnije.

Prijevara

Ukoliko odlazite na Facebook sigurno ste primijetili kako se vaši prijatelji povremeno pridružuju čudnim grupama ili stranicama naziva “Pogledajte kako se supruga osvetila za prijevaru” ili “Nikad viđene snimke ekstremnih sportova” ili nešto slično nebulozno koje svojim grandioznim nazivom poziva na instantni klik, ali vi ste pametniji od toga pa cijenite svoj Facebook identitet i ne klikate na razna, slobodno ćemo reći, smeća koja se pojavljuju na News feedu. Što se potom događa, nakon što netko lajka takvu navlakušu rijetko kada klikne na Unlike i tako postaje materija za manipulaciju. Kako se to čini, ne znamo detalje jer to ne radimo, ali pretpostavljamo da je slanjem personaliziranih poruka koje, ako je grupa u pitanju, dolaze direkt u Inbox i poslane su od fizičke osobe koja poziva na lajkanje određenih tematika. Koliko znamo imena Fan stranica se ne mogu mijenjati, ali ne bi me čudilo da postoji neka “rupa” kojom se i to može zaobići. Ono što sigurno znamo da se može je – napraviti lajkanje jedne stvari, slike ili teksta kojim se automatski lajka cijeli Fan page, a da se to i ne zna. Je li vam već palo na pamet prelistati malo svoje lajkane stranice i izbaciti uljeze? A možda shvatite kako vam se nešto više i ne sviđa baš toliko.

Ljuti igrači nagradnih igara

Piše se po netu kako neke agencije kupuju fanove i kao primjer se navodi poznati hrvatski trgovački lanac. S obzirom da to ne znamo, nećemo ulaziti u moralne sfere, no ono što znamo je sljedeće. To što je fan tog lanca neki Španjolac ne mora nužno značiti da je on kupljen, kako se moglo čuti i na radionici tvrtke Jasno&Glasno koja se bavi community manageriranjem. Naime, taj lanac je imao nagradnu igru na lajkanje – vjerojatno najnepoželjniji oblik nagradnih igara na Facebooku. Trebalo je objaviti fotku i onda ona koja je skupila najviše lajkova je nosila pobjedu. Ekipa koja sudjeluje u nagradnim igrama se može ugrubo podijeliti u dvije grupe – profi i amateri. Profići imaju klanove, prijatelje po svim zemljama, neke kojima su nekad lajkali nešto pa su im ostali dužni, suigrače Farmwilla iz cijeloga svijeta i slično. Amateri odigraju igru povremeno i nadaju se dobrom plasmanu zato jer stvarno imaju kul fotku. No to se nikada ne dogodi jer profići naštancaju puno lajkova i između ostalih među njima su i Španjolci, Indijci i ostali. Kako bi lajkali fotku moraju postati fanovi cijele te stranice. I u tom grmu leži zec. Oni koji su igrali fer se ljute, ali kaže Đole svi koji gube se ljute, to je poznata stvar..

Ima li dima i vatre ili samo dima ili pak kombinacije, najbolje znaju agencije i njihovi klijenti iako se priča kako klijenti niti ne znaju za takve makinacije no mi mislimo kako klijenti moraju znati ili primijetiti, a ako se prave slijepi to je već druga stvar. Da nama klijent dođe s narudžbom kupovine fanova zasigurno bi puno vremena potrošili pričajući o tome koja je poanta kupovine puno lažnih fanova, a ako bi i dalje inzistirao pretpostavljam da bi dobio naručeno. Jer u svim profesijama se nakon pokušaja edukacije klijenta ipak poštuje njegova želja jer – njegovi su novci. No ono što Dekoder nikada ne bi napravio – došao klijentu s tim prijedlogom ili skrivao takav način poslovanja. Život je kratak da bi kreativnu energiju gubili na stvari koje nemaju smisla ni dugoročne koristi za ikoga. I zato dok mislite da ste kupovinom fanova na konju, zapravo ste na magarcu i to ako imate sreće, no vrlo vjerojatno je kako ćete nakon kupovine fanova magarac ispasti – vi.

Reci svoje:

Leave a Reply