fbpx

Znate li što lajkate?

Ovih dan Facebook je odlučio unaprijediti funkciju Like. Uvedene su novosti koje će vjerojatno razveseliti managere društvenih mreža točnije Facebook stranica točnije lovce na fanove.

Na primjer jedna od promjena je povećanje gumba Like iznad brojača osoba koje lajkaju nešto, neki članak, sliku itd. Iako se ne čini kao big deal, ovo povećanje u dizajnu okvira može zapravo potaknuti veću akciju, potaknuti osobu koja ga vidi da također klikne Like. I onda kliknete Like ispod nekog teksta i završite kao fan cijeloga weba što nas dovodi do najveće novosti u “unaprjeđenju” Like gumba.

Najzanimljivija opcija po meni je to što je Facebook omogućio povezivanje Like gumba s općim Fan stranicama. Tako na primjer kada pročitate neki članak na news portalu i lajkate ga, mogli biste završiti kao fanovi Facebook stranice toga portala. Pripazite što lajkate jer bi lako moglo doći do zabune. Facebook je ovo omogućio vjerojatno kako bi potaknuo promociju Fan stranica i omogućio lakše skupljanje fanova. Hoće li ovo imati negativan feedback nakon što korisnik shvati da nije lajkao jednu stvar nego cijelu stranicu? Vjerojatno hoće, iako će dobar dio ljudi vjerojatno ići linijom lakšega otpora i prihvatiti tu, još jednu stranicu među lajkanima. Neki korisnici dnevno dodaju preko 10 novih stranica u favorite pa takvima vjerojatno ova opcija neće smetati.

Još jedna od novosti je uvođenje lajkanja virtualnih stvari, objekata koji se fizički ne nalaze nužno na stranici. Ovo će biti prilika za marketingaše da pomoću programera usmjere pravu poruku na korisnike koji lajkaju tako nešto no još treba pričekati i vidjeti na primjerima kako će to izgledati.

Reci svoje:

Leave a Reply